WijOok jr. - nieuwe ITA-juniorproductie met jonge Amsterdamse vrouwen

JOSD_311020_Behind-the-scenes-repetitie-Wij-ook-JR_ITA_

Op zaterdag 2 januari gaat de nieuwste ITA-juniorproductie WijOok jr. in première. Een coronaproof voorstelling voor én door jongeren. In WijOok jr. staan de dochters van Amsterdam centraal, de toekomst van dit land. De voorstelling werd gemaakt midden in coronatijd, daarom wordt er gewerkt in verschillende groepen en zowel op de vloer als via een online traject. Samen werken zij toe naar een voorstelling over emancipatie, roots, dromen en dat NU het moment is.

‘Ieder seizoen maakt ITA een voorstelling met en voor jongeren. Dit jaar is onze inspiratiebron het project Doula’s van de Stad van Adelheid Roosen. In WijOok jr. zien we tweeënveertig jonge vrouwen die hun eigen antwoorden formuleren op actuele vragen. Die oude waarheden een nieuw perspectief geven en een stap in de nieuwe tijd zetten. Meiden met een zelfbewustzijn dat groter is dan ooit, met de kracht van een multiculturele genderfluïde waarheid en de potentie om de wereld te leiden vanuit een nieuwe bezieling. Waarin collectief voorop staat, want veranderen dat doe je niet alleen. Zij vragen jou - man, vrouw, jongen, meisje en alles daartussen in en daar buiten - om met hen mee te zoeken en te dromen.’- regisseur Muriël Besemer

Het makersteam van WijOok jr. bestaat naast Muriël Besemer uit Ayşe Nur Salli, Joanne Purperhart, Nilay Ceber, Martha Villada Marquez en Nouf Rafea. Zes vrouwen, van verschillende leeftijden en culturele achtergronden. Elk heeft een eigen verantwoordelijkheid in het vormgeven van het onderzoek en het maakproces. Het proces start met zes weekenden waarin een ‘sharing’ plaatsvindt. Steeds één vrouw geeft een weekend vorm waarin verhalen, beelden, teksten, bewegingen worden verzameld van de meisjes die meedoen. Dit vormt de basis voor de uiteindelijke voorstelling. Door het onderzoek zo divers en inclusief mogelijk te doen, ontstaat er een inhoud die voor iedereen ankers en zeggingskracht heeft, en die tegelijkertijd laat zien dat de toekomst al begonnen is.

De korte voorstelling wordt meerdere keren op een dag gespeeld in Studio 1 van ITA voor een publiek van 20 personen.

Over ITA-junior

Binnen ITA-junior maken, repeteren en spelen jongeren onder begeleiding van professionals een theatervoorstelling voor jong en oud. Voor velen van hen is het een ervaring voor het leven. Parallel aan de ITA-juniorproductie WijOok jr. organiseert ITA workshops voor middelbare scholieren en mbo-studenten waarin de leerlingen spelenderwijs ingaan op thema’s uit de voorstelling.

Lees hier meer over de voorbereidende workshops voor middelbare scholieren bij WijOok jr.

WijOok jr. speelt van zondag 27 december t/m zaterdag 16 januari in Internationaal Theater Amsterdam.