Vier KERST met de Nederlandse Bachvereniging

weihnachts-oratorium

Na onze eerste teleurstelling – geen Weihnachts-Oratorium met Kerst dit jaar – zijn we erg blij dat we dit jaar toch Kerst met u kunnen vieren. Al heel snel na de vervelende beslissing om onze kersttournee af te gelasten, dacht artistiek leider Shunske Sato na over wat er dan wél zou kunnen. En zo kwam hij tot een klein maar fijn alternatief Weihnachts.

Als basis nam Shunske Sato het kerstverhaal (Lukas 2: 1-19) zoals Bach dat in zijn Weihnachts-Oratorium door vooral de tenor laat zingen. De aria’s en tutti delen van Bach, die grotendeels gebruik maken van andere teksten dan het bijbelverhaal en die verdieping geven aan de tekst, verving hij door muziek van anderen. Zo konden wij ervoor zorgen dat het aantal musici op het podium aansloot bij de huidige beperkingen. Een nogal praktische werkwijze, maar zeker niet ongebruikelijk. Ook in de achttiende eeuw moesten musici vaak roeien met de riemen die ze hadden. Bach paste zijn eigen composities regelmatig aan omdat hij op een andere bezetting kon rekenen dan bij de eerste uitvoering. Ook het maken van pasticcio’s zoals deze (composities waarin werken van verschillende componisten worden gecombineerd) was in de achttiende eeuw heel gebruikelijk.

Het programma sluit af met een complete Bachcantate: Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 61. Deze adventscantate uit Bachs tijd in Weimar sluit prachtig aan bij de overwegend zeventiende-eeuwse sfeer in de rest van het programma.

Wij wensen u met deze hartverwarmende muziek mooie kerstdagen en een goed en hoopvol nieuwjaar.