Twee nieuwe toekenningen uit het Generators fonds

Beeldmerk Generators

Er zijn twee projecten uit het Generators fonds toegekend! Het fonds ondersteunt projecten van underground cultuurmakers in heel Twente op het gebied van createve technologie, game-design, dance, electronic music, avant-garde kunst en festvals. Sickhouse uit Enschede en Twidl uit Hengelo hebben deze ronde de toekenningen gekregen.

Het Generators fonds bestaat nu een jaar en dit vierde kwartaal hebben twee projecten een toekenning gekregen. Het Generators fonds ondersteunt projecten van underground cultuurmakers in Twente op het gebied van createve technologie, game-design, dance, electronic music, avant-garde kunst en festvals. Bij de projecten staan samenwerking, creatviteit, technologie en innovate centraal. Afgelopen week zijn de aanvragen uit de vierde ronde beoordeeld door de adviescommissie bestaande uit: Gabey Tjon a Tham (geluidskunstenaar en onderzoeker uit Den Haag), Harco Rutgers (eigenaar Esc.rec. en De Perifeer) en Charlien Adriaenssens (art programmer bij WORM Roterdam). De aanvragen zijn beoordeeld op het createve, technologische en innovateve aspect, het belang voor het publiek en het belang voor de Generators en het genre.

Het project ‘Face Filter’ van Sickhouse is beoordeeld als een sterke innovateve ontwikkeling. Geïntrigeerd door de opkomst van face flters onderzoekt Sickhouse, voor de 2021-edite van The Overkill Festval, hoe deze technologie in combinate met AI en synthetsche media de debaten over gender en identteit kan ondersteunen. Door tjdens kleine testevenementen artesten te vragen om samen face flters te maken wil Sickhouse toewerken naar een uitgevoerd symposium. De adviescommissie ziet dat de uitgangspunten voor het project goed zijn uitgewerkt en dat deze sterk tot de verbeelding spreken. De aanpak is zowel artstek als maatschappelijk relevant en kan van groot belang zijn voor de sector.

Het project 'Limited Editon Picture Disc' van Twidl is door de adviescommissie beoordeeld als innovatef en spannend. Twidl organiseert maandelijks evenementen waarbij lokale en interregionale muzikanten worden benaderd om te komen optreden. Tevens is Twidl een record label waarbij de muziekproductes van deze muzikanten worden uitgebracht en gedistribueerd. Voor de 25e release van het label wil Twidl graag een limited editon picture disc maken met muziek van producers uit de regio. Het innovateve aspect is terug te zien in de combinate van Augmented Reality met klassiek vinyl, die de beleving van de muziek zal versterken. Het project nodigt onmiskenbaar uit tot een samenwerking in de regio. De adviescommissie is van mening dat de realisate van het project talenten nieuwe kansen biedt en bijdraagt aan de dynamiek in Twente.

De toegekende projecten gaan plaatsvinden tussen april 2021 en maart 2022 en zijn te volgen via de website van de Generators: https://tetem.nl/generators/