Tentoonstelling 750 jaar Rotte | dam in Museum Rotterdam

In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte werd gelegd en de stad Rotterdam ontstond. Deze mijlpaal vormt de aanleiding om de tentoonstelling 750 jaar Rotte | dam te organiseren.

Begin jaren negentig onderzoeken Rotterdamse archeologen de dam waar Rotterdam zijn naam aan dankt. Diep in de bouwput van de Willemsspoortunnel doen ze een sensationele ontdekking: onder de dam ligt een compleet bootje! Het punterachtige vaartuig was gebruikt om het laatste gat te dichten. Het scheepshout onthult bovendien wanneer de dam is aangelegd: rond 1270. Dit scheepje waarmee 750 jaar geleden onze stad ontstaat, is nu voor het eerst te zien in Museum Rotterdam!

Het scheepje is een Rotterdams reliek: de punter is - bijna letterlijk - de basis van onze wereldhavenstad. Op de dam in de Rotte bouwen de eerste Rotterdammers hun huizen. Naast de originele punter laat de tentoonstelling de eeuwenoude band tussen Rotterdam, scheepvaart en waterbeheersing zien. Van de vernuftige uitwateringssluizen in de middeleeuwse dam tot de nieuwste regenradar en slimme daken.

De tentoonstelling 750 jaar Rotte | dam is te zien van 5 september t/m 21 maart 2021 en is een samenwerking met Archeologie Rotterdam (BOOR) en wordt verder mede mogelijk gemaakt door Mondriaanfonds en Ik in 010.

Kijk voor meer informatie op de website www.museumrotterdam.nl