Stem op Ik, Maria van Gelre

Genomineerd voor Museumtijdschrift tentoonstellingsprijs 2019

Met trots maken wij bekend dat de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre - De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek, is genomineerd voor de Museumtijdschrift tentoonstellingsprijs 2019.

U kunt nu stemmen: www.tentoonstellingsprijs.nl

Als Stemmer maakt u kans op een cultuurreis voor twee personen naar Madrid, Rome of Florence met onze sponsor SRC Reizen. 

Stemmen kan tot en met 30 september 2019. Op 18 oktober 2019 wordt de winnaar bekend gemaakt. 

Ik, Maria van Gelre 

De eerste grote expositie over Maria van Gelre vertelt het levensverhaal van deze haast moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin en ‘powervrouw’. Vanwege de vele parallellen kan zij worden gezien als de Máxima van de 15de eeuw. Bezoekers volgen

haar boeiende levensreis aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten: miniaturen en handschriften, schilderkunst en sculpturen, maar ook textiel en sieraden. Tot de bruiklenen behoren vele artistieke topstukken uit internationale collecties die niet eerder in Nederland zijn tentoongesteld.

Deze tentoonstelling was te zien van 13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 in Museum Het Valkhof en trok veel belangstellenden. De tentoonstelling werd georganiseerd in nauwe samenwerking met de Radboud Universiteit.

Over de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een jaarlijkse publieksverkiezing voor de beste tentoonstelling van het culturele jaar. De prijs is in 2018 gelanceerd ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van Museumtijdschrift, het grootste kunsttijdschrift van Nederland. In aanmerking komen tentoonstellingen die in de periode augustus 2018 t/m juli 2019 te zien waren in een Nederlands museum. De verkiezing geeft meer inzicht in de drijfveren van mensen om tentoonstellingen te bezoeken.

De verkiezing wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd en is een samenwerking van Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vrije Academie. Nieuw is de geldprijs voor het winnende museum van € 10.000,-. Onder het stemmende publiek wordt dit jaar een reis verloot voor twee personen naar Madrid, Rome of Florence door SRC Reizen. Winnaar van de eerste editie is de tentoonstelling ‘Nineveh’ van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Vakjury

Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, is juryvoorzitter. De andere juryleden zijn Peter van Duinen, directeur Vrije Academie, en Marina de Vries, hoofdredacteur Museumtijdschrift.