Première “Gong en de vier neuzen” met het Oorkaan Ensemble

Publiciteitsbeeld Gong en de vier neuzen Oorkaan

Zondag 12 februari 2023 gaat “Gong en de vier neuzen” in première in Het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. De regie is in handen van Yorick Stam. Dit theatrale concert van Oorkaan biedt een waanzinnige én visuele luisterbeleving voor de hele familie, waarbij iedere concertbezoeker wordt meegenomen in de kleurrijke wereld van Indonesische klanken en gamelanmuziek. Theatrale elementen maken deze concertbeleving aantrekkelijk voor jong en oud. En “Language no Problem,” want de enige taal die er klinkt, is de muziek.

“In het werken met de muziek van componisten Sinta Wullur, Michele Mazzini en Iwan Gunawan hebben we fantastische theatrale vondsten gedaan. De ‘interlocking’-techniek uit de gamelanmuziek, waarbij de musici naast elkaar melodieën spelen die “in elkaar grijpen” om zo een geheel te creëren dat de som der delen overstijgt, werkt ook goed voor theatraal spel. De personages, gebaseerd op de Panakawan narren, steken gezamenlijk hun neus overal in. En het zijn nogal neuzen! Tot nu toe hebben we gerepeteerd met fopneuzen uit de feestwinkel, maar er worden prachtige ‘neus-maskers’ gemaakt, in Balinese traditie, door Frans Krom. Deze productie wordt het neusje van de zalm!” Yorick van Stam, regisseur

Banden met Indonesi
Met het kiezen van Indonesische muziek als uitgangspunt brengt Oorkaan wederom haar ambities in de praktijk om de westerse canon open te breken. Voor deze voorstelling werkt Oorkaan samen met makers en musici die vanuit het hier en nu het verhaal maken dat verbonden is met Nederland en Indonesië. Mensen die tonen wat ons bindt, maar ook wat ons (onder)scheidt.

Muziek en Makers
“Gong en de vier neuzen” is een veelzijdige samenwerking en uitwisseling met verschillende Indonesische en Indische kunstenaars. Zo hebben de vooraanstaande hedendaagse Indonesische componisten Sinta Wullur en Iwan Gunawan voor deze productie nieuwe composities en arrangementen gemaakt voor het Oorkaan Ensemble en werken zij nauw samen in repetities. Als componist slaat Sinta Wullur een brug tussen oost en west. Dit blijkt ook zeer uit de door haar ontworpen chromatische gamelan. Verder staan er op het programma: Gembyangan van Indonesische componist Iwan Gunawan, gebaseerd op het Gembyang concept in Sundanese gamelan. Een heel ander perspectief is Pagodes van Claude Debussy.

De kostuums zijn ontworpen door Loïs Brandsen, een modekunstenaar die vorig jaar is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Haar werk in het