Overhandiging archief Janny Brandes-Brilleslijper in het Verzetsmuseum

Verzetsmuseum Junior op wielen

Archief Janny Brandes-Brilleslijper (hoofdpersoon ’t Hooge Nest) naar Verzetsmuseum Amsterdam

Op woensdag 17 november 2021 verwerft het Verzetsmuseum Amsterdam het archief van de Joodse verzetsvrouw Janny Brandes-Brilleslijper (1916-2003). Rob Brandes komt het archief van zijn moeder persoonlijk overdragen.

Janny Brandes-Brilleslijper is als geen ander een voorbeeld van Joden die zich tijdens de oorlog aan vervolging proberen te onttrekken en zich actief tegen de Duitse bezetter verzetten. Samen met haar zus Lien bestiert Janny de imposante onderduikvilla ’t Hooge Nest in ’t Gooi, waar zij en vele vervolgde familieleden en vrienden toevlucht zoeken. Na verraad worden zij samen met de andere bewoners van het huis opgepakt en naar vernietigingskampen in het Oosten gedeporteerd. De beide zussen overleven na tal van ontberingen de oorlog en keren terug naar Nederland. Hun indrukwekkende verhaal kreeg onlangs tot ver over de grenzen bekendheid dankzij de bestseller ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen.

Klok

Het archief bevat onder andere een poesiealbum van Janny met gedichten van haar zus, foto’s en documenten van haar omgekomen ouders en broer en een aangrijpende brief van Janny’s man Bob kort nadat hij te horen kreeg dat zijn vrouw levend uit de kampen was teruggekeerd. Een klok is het enige voorwerp uit ’t Hooge Nest in het bezit van de familie. Ook deze klok wordt overgedragen en zal in 2022 worden opgenomen in de nieuwe vaste opstelling van het museum.

“Mijn ouders pleegden verzetsactiviteiten. Dit archief hoort in het Verzetsmuseum.” Rob Brandes, zoon van Janny Brandes-Brilleslijper

De overhandiging van het archief vindt plaats tijdens een besloten bijeenkomt in het Verzetsmuseum Amsterdam op woensdag 17 november 2021 om 10:30 uur. Auteur Roxane van Iperen vergezelt de familie bij deze gelegenheid