Oorkaan voor de 5e keer genomineerd voor de internationale YAMawards

Oorkaan

schräg/strich, een theatraal concert geregisseerd door Caecilia Thunnissen op uitnodiging van de Salzburger Festspiele, is genomineerd voor de Young Audiences Music Awards (YAMawards) 2022 in de categorie ‘Best Small Ensemble’.

De YAMawards zijn dé internationale prijzen voor de beste muziekproductie voor jong publiek. Oorkaan won drie keer eerder de YAMawards: met Kriebel (tevens een regie van Thunnissen) in 2020, Glimp in 2015 en Skyggespill in 2018 met het Noors Kamer Orkest. In 2013 werd Oorkaan samen met het Cello Octet Amsterdam genomineerd voor Cellostorm.

De YAMawards eert creativiteit en innovatie op het gebied van muzikale producties voor een jong publiek, van over de hele wereld, gecreëerd door professionele ensembles van alle vormen. De jury van de YAMawards bestaat uit journalisten en vertegenwoordigers van gerenommeerde internationale operahuizen en concertzalen.

Op 18 oktober 2022 worden de winnaars van de verschillende categorieën bekend gemaakt tijdens de YAMawards Ceremony in Brugge te België. Daarnaast kan vanaf 17 september 2022 via de website yamawards.org gestemd worden op de publieksfavoriet.

Salzburger Nachrichten over schräg/strich: “De klassieke strijkkwartet-opstelling mag ook wel eens doorbroken worden. De musici spelen staand, op de knieën of liggend, en Guilherme Moraes doet ons versteld staan als cellist die zijn instrument ook kan bespelen terwijl hij daarmee door de ruimte loopt. […] Maar er is bovenal de muziek: twee strijkkwartetten, van Mozart en Debussy, zijn het klankmateriaal waarmee componist-arrangeur David Dramm speelt, en waarmee [Caecilia] Thunnissen spannende en steeds opnieuw komische scenes zonder woorden vindt. Hoe het Beija-flor Quartet bij alle beweging ook muzikaal soeverein blijft, is geweldig. En bij het luide slotapplaus en -gejuich was alle afstand hoe dan ook vergeten.”

 Caecilia Thunnissen, die in 2020 de YAMaward won met Kriebel (internationale coproductie met De Nationale Opera en Philharmonie Luxembourg), debuteerde met deze productie in de Salzburger Festspiele. Componist David Dramm smeedde op kunstige wijze Mozarts en Debussy’s strijkkwartet aaneen. Morgana Machado Marques deed de scenografie, kostuum werd ontworpen door de jonge fashion designer Merel van Marken Lichtenbelt, het lichtontwerp is van Paul Fresacher, en dramaturgie was in handen van Yorick Stam.