No Man’s Land portretteert elf bekende en creatieve Amsterdammers in een desolaat stadslandschap

No man's land

Amsterdam, 29 september 2020 - Als het lot ons alles uit handen slaat en zelfs onze straten leeg veegt, wat ontdekken we dan voor nieuws? De korte film No Man’s Land laat de kwetsbare en indringende monologen zien die we met onszelf voeren in tijden van stilte met in de hoofdrol elf Amsterdammers waaronder Dio, Hanna Verboom, Olivia Lonsdale, Noa Wildschut en Henk Schiffmacher. Zonder enige naam in de filmwereld en budget produceerde initiatiefnemer Christiana Rigaud samen met een 20-koppig gelegenheidscollectief, waaronder regisseur Shueti en cinematograaf Thomas Buelens, deze documentaire met Amsterdam als decor. Het resultaat? Een visuele achtbaan die nog tijden nazindert. Afgelopen maand is de korte film te zien geweest bij Cinetree en is vanaf nu voor iedereen te bekijken op de website en het YouTube-kanaal van No Man’s Land.

Hoe oude perspectieven plaatsmaken voor nieuwe wijsheden Hoewel de weken van een intelligente lockdown alweer even achter ons liggen, bevinden we ons helaas nog steeds in een onzekere situatie. Een situatie die vraagt om het heroverwegen van prioriteiten en die mensen aan het denken zet. De korte film No Man’s Land toont op een artistieke manier de gedachten van elf karakters op verschillende unieke Amsterdamse locaties.

Zo is tattookoning Henk Schiffmacher te zien die een brug slaat naar het verleden, toen Aids uitbrak. Ook actrice Olivia Lonsdale denkt aan vroeger, wanneer ze zich realiseert dat haar opa geboren werd tijdens de oorlog en misschien wel overlijdt gedurende deze ‘oorlog’. Er zijn ook woorden van hoop: Hanna Verboom vertelt over Ubuntu, een begrip dat zij kent uit Afrika, dat betekent dat we niet denken in ‘ik’, maar in ‘wij’. Op de website zijn de audiofragmenten van de complete individuele interviews terug te luisteren.

Zinderend decor

De scènes vinden plaats midden in het verlaten stadslandschap van Amsterdam, op iconische plekken: een oorverdovend stil Concertgebouw, het groene Amsterdamse Bos, de verlaten neon ramen op de Wallen en een leeg Tropeninstituut

Pro deo gelegenheidscollectief

Geen budget, geen ervaring, maar wel een bulk aan corona maatregelen. Geen ideale omstandigheden voor het produceren van je eerste documentaire. Toch lukte het initiatiefnemer Christiana Rigaud om een 20-koppig gelegenheidscollectief samen te brengen. Een onmiddellijke klik tussen het creatieve team en productiehuis Eyeforce - dat eerder commercials en documentaires maakte voor merken als Adidas, Red Bull en KLM - zorgde ervoor dat regisseur Shueti (nominatie Dutch Film Festival) en cinematograaf Thomas Buelens (nominatie Sundance Festival) zich bij het initiatief voegden. Samen met nog vele anderen hebben zij zich volledig belangeloos ingezet voor dit project, omdat ze geloven in het mooier maken van de wereld ná de crisis.

Initiatiefnemer Christiana Rigaud

Na de terroristische aanslag onder haar balkon op de Ramblas in Barcelona in 2017 hield Christiana Rigaud, van huis uit strategisch conceptontwikkelaar in de reclamewereld, zich vast aan de vraag: ‘waar gaat het leven nou echt over?’. Ze wilde weten hoe mensen doorgaan na het meemaken van zo’n drama. Die vraag heeft haar niet meer losgelaten en sindsdien werkt Rigaud aan wat zij noemt ‘Passion Projects’. Ook No Man’s Land is voor haar zo’n ‘Passion Project’ waarmee ze een bijdrage hoopt te leveren aan ons huidige denkkader over ‘tijden van crisis’. Rigaud zegt: “Als het lot ons alles uit handen slaat en zelfs onze straten leeg veegt, wat gebeurt er dan? Wat ontdekken we voor nieuws, in onszelf en in de wereld om ons heen? De totstandkoming van No Man’s Land ademt deze gedachte.”

Crew Executive Producer Christiana Rigaud

Creative Director Luna Michel

Director Shueti

D.O.P Thomas Buelens, SBCWriters Christiana Rigaud, Luna Michel, Shueti

Voor de volledige lijst van mensen die hebben meegewerkt aan het project No Man’s Land bezoek www.thenomanslandproject.com.