Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maximaal 6x per jaar nieuws, tips en leuke aanbiedingen per e-mail. Op inschrijven voor deze nieuwsbrief is ons privacystatement van toepassing.
Nieuw: tentoonstelling BrAInpower
Van deepfakes, streamingdiensten en dating apps tot gezichtsherkenning, zelfrijdende auto’s en medische toepassingen: we kunnen niet meer om kunstmatige intelligentie heen. Het verandert onze levens, zoals ooit stoommachines ten tijde van de industriële revolutie dit deden. De tentoonstelling BrAInpower laat zien waar AI met succes kan worden ingezet, hoe we er de vruchten van plukken, maar belicht ook de schaduwkanten.
Hoe beïnvloedt AI ons leven nu al? En hoe plukken we daar de vruchten van? Ook de minder alledaagse toepassingen van AI komen aan bod, zoals het gebruik van AI in de geneeskunde, bij creatieve processen en bij de ontwikkeling van ‘slimme’ robots. Gastconservator Bas Haring is je gids in deze tentoonstelling.
De nieuwe tentoonstelling BrAInpower is van 9 september 2022 t/m 5 maart 2023 te zien bij Rijksmuseum Boerhaave.
Weekendworkshops voor kinderen
Tijdens het openingsweekend van de nieuwe tentoonstelling BrAInpower barst het van de activiteiten voor jong & oud. Op 10 en 11 september hebben we twee leuke workshops voor kinderen gepland staan, om ook hen de werking en het lerend vermogen van kunstmatige intelligentie op een laagdrempelige manier uit te leggen. Ga samen aan de slag met je eigen codetaal-ketting of win een spel van de doosjescomputer! Voor welke workshop kies jij? Aanmelden is niet nodig en deelname is inbegrepen bij je museumticket.
Lezing: Kunstmatige Intelligentie en creativiteit
Sinds de opkomst van AI vraagt men zich af of computers ook creatief kunnen zijn, en steeds vaker zien we voorbeelden van zogenaamde 'artificial creativity'. Computers componeren muziek, bedenken recepten, maken visuele kunstwerken en tappen zelfs moppen. Maar kunnen we creativiteit wel in een computerprogramma vatten? Op 16 september vertelt Dr. Maarten Lamers, assistant professor, LIACS, Universiteit Leiden over Kunstmatige Intelligentie en creativiteit.
Kijkje achter de schermen bij Oncologie LUMC
Op 18 september laten de jonge clinici en onderzoekers van de afdeling Oncologie van het LUMC je zien waar ze mee bezig zijn, een bijzonder kijkje achter de schermen. Via interactieve activiteiten en demo's kun je meer te weten komen over onderzoek, preventie en omgaan met oncologie. Ga in gesprek met de experts, ze staan er vandaag speciaal voor jou!
TIP: deze interactieve middag staat helemaal in het teken van Leiden2022 en daarom is toegang tot het museum dan gratis. Je hoeft van tevoren geen ticket te reserveren, maar aanmelden voor het evenement is wel gewenst.
Lezing: Kunstmatige intelligentie op de maan
Onderzoek doen op de maan is niet gemakkelijk, maar gelukkig bieden robots steeds vaker een helpende hand! Aan de TU Delft werken studenten onder leiding van Chris Verhoeven aan de Lunar Zebro’s: kleine, zesbenige maanwagentjes die met elkaar kunnen samenwerken in een zwerm, zoals bijvoorbeeld bijen of spreeuwen doen. Op vrijdag 30 september vertelt Dr.ir. Chris Verhoeven, universitair docent Elektronische Circuits en Architecturen en themaleider Zwermrobots bij het Robotica Instituut, TU Delft over Kunstmatige intelligentie op de maan.
Kinderlezing: Hoe alles begon
Bouwine Bergsma, de schrijfster van Hoe alles begon, vertelt op 2 oktober aan de hand van de prachtige tekeningen uit het boek over hoe onze wereld is ontstaan. In vogelvlucht natuurlijk, want ze vat even 13,8 miljard jaar voor je samen. Vervolgens maak je je eigen tijdlint, zodat je de grote geschiedenis aan iedereen kunt laten zien. En dan zul je merken dat veel volwassenen bijvoorbeeld niet weten dat de mensen nog maar zo kort bestaan. Of dat de dino’s veel langer hebben bestaan dan dat de mensen nu bestaan. Neem je tijdlint mee naar huis en check de kennis van je ouders!
Is mama’s baarmoeder overbodig?
Een vraag waar je waarschijnlijk nog nooit over na hebt gedacht, maar misschien eerder werkelijkheid is dan we denken. Tijdens de No-Dust Bunny sessie op 8 oktober gaat het namelijk over de kunstbaarmoeder. In ten-minute-talks dagen we twee experts uit om je zo snel mogelijk bij te praten over hun onderzoeksgebied en daarna gaan we in gesprek. Natuurlijk sluiten we het programma af met een borrel, wij trakteren op het eerste drankje!
Extra leuk: tijdens de borrel na afloop van het programma is ook de oogfoto aanwezig, om jezelf eens goed aan te kijken. De foto krijg je natuurlijk mee naar huis.
Wiskunde in het grote en kleine
We kunnen het niet vaak genoeg vertellen: wiskunde is niet saai! En tijdens de interactieve No-Dust Bunny sessies al helemaal niet. Op zaterdag 5 november dagen we twee experts uit om in ten-minute-talks jou zo snel mogelijk bij te praten over hun onderzoeksgebied. Daarna volgt een gesprek met moderator en gaan we dieper in op het onderwerp van de avond. Tot slot geven we je deep-dive tips mee om jezelf thuis helemaal te verliezen in de materie. We sluiten af met een gezellige borrel, wij trakteren op het eerste drankje! Tip: de oogfoto is ook tijdens deze sessie aanwezig.
20 feb 2023 | 'Leve Amsterdam', 'Nederland vrij!':aanwinsten over de Februaristaking in het Verzetsmuseum |
Rondom de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking op 25 februari presenteert het Verzetsmuseum recente aanwinsten die onbekende aspecten van de staking belichten. Zij zijn van 23 februari t/m 23 maart 2023 te bekijken in een compacte presentatie in het museum. Effecten tot in Noord-Brabant |
Lees verder |
13 feb 2023 | 75 jaar Zuiderzeemuseum, één groot FEEST! |
In 1932 maakte de Afsluitdijk een einde aan de Zuiderzee; het IJsselmeer ontstond. De mensen in het aanliggende gebied richtten zich noodgedwongen op nieuwe manieren van leven; de visserij en visserijtradities stonden niet langer centraal. Om de herinneringen aan de verdwijnende Zuiderzeecultuur levend te houden, is het Zuiderzeemuseum opgericht. In 1948 – nu 75 jaar geleden – werd in Enkhuizen een start gemaakt met dit nieuwe rijksmuseum. 75 jaar Zuiderzeemuseum… dát moet gevierd worden en daarom pakt het museum uit. |
Lees verder |
13 feb 2023 | Beatbox meets klassiek slagwerk |
Op zondag 26 februari 2023 gaat de nieuwe productie Superball, Lollipop & Mr. Classic (8+) van Oorkaan en Slagwerk Den Haag in première in Amare (Den Haag). Oorkaan en Slagwerk Den Haag werken voor deze voorstelling samen met Vice Beatbox wereldkampioen B-Art. De regie is in handen van Cornelia Voglmayr. “Beatbox meets klassiek slagwerk” voor een avontuurlijk, theatraal concert met weinig woorden, aanstekelijk slagwerk en veel humor. |
Lees verder |
07 feb 2023 | Gong en de vier neuzen (5+) beleeft première in Muziekgebouw aan 't IJ |
Zondag 12 februari 2023 beleeft “Gong en de vier neuzen” zijn première in Het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. De regie is in handen van Yorick Stam. Dit theatrale concert met het Oorkaan Ensemble biedt een buitengewone visuele luisterbeleving voor de hele familie, waarbij iedere concertbezoeker wordt meegenomen in de kleurrijke wereld van Indonesische klanken en gamelan. Theatrale elementen, humor en prachtige muziek maken deze concertbeleving voor iedereen van 5 jaar en ouder aantrekkelijk. En “Language no Problem,” want de enige taal die er klinkt, is de muziek. |
Lees verder |
24 jan 2023 | NBE viert de stad Napels in Napolitana |
Met legende Peppe Barra Het Nederlands Blazers Ensemble viert de stad Napels in Napolitana Met levende legende Peppe Barra In de nieuwe voorstelling Napolitana waant het NBE zich in het bruisende Napels, havenstad van een overweldigende schoonheid aan de Middellandse Zee. Aan de voet van de Vesuvius bruist het al eeuwenlang van emotie, familie, en vooral muziek! Muziek van de grote maestro’s die Napels heeft voortgebracht, Domenico Scarlatti en Giovanni Pergolesi. En muziek van de straat en van de kroeg: te gast is levende legende Peppe Barra (1944, Rome) die als geen ander Napolitaanse volksmuziek zingt, vol drama en humor. |
Lees verder |
23 jan 2023 | Wandelen en interview met Sinan Can |
Ter afsluiting van zijn nieuwe serie ‘Sinan op zoek naar het paradijs,’ begeleidt Sinan Can op zondag 29 januari om 11:00 uur een wandeling bij Museumpark Orientalis. Tijdens de wandeling zal hij |
Lees verder |
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maximaal 6x per jaar nieuws, tips en leuke aanbiedingen per e-mail. Op inschrijven voor deze nieuwsbrief is ons privacystatement van toepassing.