Museum

Museum Beelden aan Zee is het enige museum in Nederland dat zich helemaal richt op beeldhouwkunst. Naast de vaste collectie moderne en hedendaagse beelden zijn er ook veel wisselende tentoonstellingen te zien. De kunstwerken staan zowel binnen als buiten. Dat het museum aan zee ligt, maakt een bezoek extra speciaal. Het museum biedt educatieve programma´s voor verschillende onderwijsniveaus. Elke museumles is erop gericht de nieuwsgierigheid van leerlingen te prikkelen, hun creativiteit te stimuleren en hen enthousiast te maken voor kunst. Lessen bestaan uit een rondleiding door de tentoonstelling(en) en een creatieve sculptuurworkshop in het atelier. Een programma op maat is uiteraard ook mogelijk. Kijk voor meer informatie over museumlessen, rondleidingen en activiteiten op onze website www.beeldenaanzee.nl. Wilt u reserveren of heeft u vragen over het bezoek? Aarzel niet en neem contact met ons op. We denken graag met u mee over de mogelijkheden.

Ontdek samen met de leerlingen gebieden en gebouwen die onvervangbaar en uniek zijn in de wereld = het UNESCO Werelderfgoed.

Dat begint bij het leren van basisbegrippen: Wat is UNESCO? Wat is Werelderfgoed? Wanneer is een erfgoed Werelderfgoed? Wat is het verschil? En waarom is een Werelderfgoed belangrijk voor de hele wereld?
Stichting Werelderfgoed Nederland heeft een sandwichmodel met diverse educatieve middelen ontworpen om het Werelderfgoed te ontdekken.

Zing met de klas het informatieve Werelderfgoedlied, bekijk de Klokhuis-serie over Werelderfgoed, doe de quiz en maak daarmee een mooie combi met ons inspirerende lesmateriaal. 

Kortom maak met je leerlingen een wereldreis en leer over het UNESCO Werelderfgoed.

Het Afrika Museum ligt in de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Berg en Dal, bij Nijmegen. Het is een museum over mensen en bestaat uit een binnen- én buitenmuseum. Naast regelmatig wisselende exposities toont het museum traditionele Afrikaanse objecten en een grote collectie hedendaagse Afrikaanse kunst. Voorwerpen, die vertellen over de gebruiken en gewoonten van verschillende Afrikaanse volkeren. In het unieke buitenmuseum maak je kennis met de traditionele architectuur van volkeren uit Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. Van Afrikaanse verhalen, muziek en koken tot Schilderen als Picasso en Carnaval: je vindt het in het Afrika Museum!

LEREN MET BEELD EN GELUID

Radio en televisie: ​het zijn spannende, magische media. Vensters op de wereld en spiegels tegelijkertijd. Ze verwonderen, informeren, schokken, vermaken, ontroeren, betoveren of ‘onttoveren’… En dat allemaal tegelijkertijd, altijd en overal, voor jong en oud.

Beeld en Geluid op het Media Park in Hilversum verzamelt en beheert audiovisueel materiaal uit heden en verleden, en zorgt ervoor dat zo veel mogelijk mensen kunnen kijken naar en leren van dit cultuurhistorisch erfgoed, zowel nu als in de toekomst.

​​M​ET DE KLAS NAAR BEELD EN GELUID
Je bezoekt Beeld en Geluid al vanaf €5,50 ​p​er leerling. Laat hen de spannende wereld van de radio en televisie zelf ontdekken! Ze krijgen een kijkje achter de schermen, presenteren zelf het nieuws, maken een radioprogramma​, ​ontmoeten tv-professionals en staan op het podium als een echte ster. Een combinatie van programma’s maakt dit leuke én leerzame uitje compleet. Graag tot ziens bij Beeld en Geluid!

 

Het museum heeft voor leerlingen in het primair onderwijs diverse lesprogramma’s vanaf de laagste groepen. Mocht u toch graag een aanpassing wensen of een programma op maat willen bespreken, kunt u contact op nemen met onze afdeling educatie: educatie@bdmuseum.nl

Breng de geschiedenisles tot leven in het preHistorisch Dorp

van prehistorie tot late middeleeuwen: in het preHistorisch Dorp kunnen kinderen leren te overleven in zes historische tijdperken. Onder deskundige begeleiding van een historische bewoner ontdek je wat het verleden ons te bieden heeft. De authentieke boerderijen, hoeves en herberg zorgen ervoor dat iedereen zich in een andere tijdperk waant.

 

Laat je overtuigen door een greep uit de activiteiten die je kunt doen:

 

●    Richten … los! Leer van een boogschutter hoe je de roos raakt.

●    Grrrom … luister naar een verhaal van een jager uit de steentijd.

●    Abracadabra ... leer hoe je vuur maakt met een vuursteen.

●    Pak de draad weer op en leer weven van een bandwever.

●    Pssst! Heb je het geheime pad langs het water al ontdekt?

●    Kling, klang! Hoe smeed je een zwaard? De smid laat het zien.

●    Splesj! Peddel jezelf door het water in een boomstamkano.

●    … en nog veel meer!

Het Airborne Museum is hét museum over de Slag om Arnhem van september 1944, gehuisvest in de imposante 19e eeuwse Villa Hartenstein. Tijdens deze slag landden duizenden parachutisten rond Arnhem in een poging om snel een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog.

In het museum, voormalig hoofdkwartier van de Britse parachutisten, beleef je aan de hand van foto’s, verhalen en objecten hoe deze slag verliep.  Burgers en soldaten brengen de verhalen van toen tot leven en in de experience waan je je midden in de strijd. Het museum geeft inzicht in de beslissingen van de leiders en de ervaringen van militairen en gewone burgers die bij de Slag betrokken waren.

Aan de hand van educatieve projecten op maat, met veel ruimte voor interactie en eigen onderzoek, wordt de geschiedenis voor leerlingen invoelbaar gemaakt. Het Airborne Museum heeft een eigen educatieve ruimte, voorzien van eigentijdse didactische middelen. Al het lesmateriaal en de activiteiten sluiten nauw aan bij de kern- en leerdoelen van het Primair en Voortgezet Onderwijs en worden in samenwerking met docenten ontwikkeld en getest. Extra aandacht is er voor internationale- uitwisselingsprojecten en programma’s voor het TTO-onderwijs.

Extra informatie en toelichting kunt u vinden op www.airbornemuseum.nl

Het Marechausseemuseum geeft u een kijkje in het verleden en heden van de Koninklijke Marechaussee. De Koninklijke Marechaussee is een gendarmeriekorps, een politieorganisatie met militaire status en een verscheidenheid aan taken.

De collectie toont de oprichting van het Corps Maréchaussée in 1814 tot het Wapen der Koninklijke Marechaussee van vandaag. Van de marechaussee te voet en te paard uit de Napoleontische tijd tot de uiterst moderne en gemotoriseerde Marechaussee van nu.

Kom naar het museum en leer de taken van de Koninklijke Marechaussee kennen, zie kogelinslagen in een gepantserde autodeur, ervaar de robuustheid van een gepantserd rupsvoertuig en maak een stoere foto op een marechausseemotor.  Op afspraak kunnen groepen onder begeleiding een misdrijf oplossen in het laboratorium.

 

Stap aan boord en beleef de marine!

Het Marinemuseum in Den Helder is dé plek waar je de marine echt kunt beleven in interactieve tentoonstellingen en aan boord van onze museumvloot. Ontdek de geschiedenis van de Nederlandse marine, bekijk wapens en uniformen en leer alles over de ontwikkeling van de techniek aan boord.

Durf jij het aan?

Uniek is onderzeeboot Tonijn, de enige in Nederland die open is voor publiek! Durf jij door het luik te klimmen en het leven aan boord van een onderzeeboot te ervaren? De Tonijn is nog in originele staat en er werken zelfs oud-opvarenden die de spannendste verhalen vertellen.

Het leerzame schooluitje

In Zeeslag komen kinderen aan de hand van een interactieve tijdlijn meer te weten over de Tocht naar Chatham (1667) en de Slag in de Javazee (1942). In de tentoonstelling Schip en Werf kruipen kinderen (en stiekem ook ouders) in de huid van de technici van de marine. Ze ontdekken spelenderwijs meer over sonar, bewapening en navigatie. We dagen ze uit zelf een schip uit te varen, radioverkeer te onderscheppen en ontcijferen en een boordkanon te bemannen.

Marinemuseum Junior

Speciaal voor kinderen van 4 tot 12 jaar hebben we spannende ontdekkingstochten door het museum. De ontdekkingstocht ‘Missie Marinemuseum’ daagt kinderen uit om als verkenner op onderzoek uit te gaan in het museum. Kunnen ze de geheime code ontdekken?

De ‘Zeeheldenzoektocht’ laat kinderen dwalen door het verleden van de Nederlandse Marine. Ze maken kennis met Nederlandse zeehelden en kunnen een onderscheiding verdienen.

Ga voor meer informatie en de actuele openingstijden naar www.marinemuseum.nl  

In het Kinderboekenmuseum maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur.

Leren, beleven en doen staan bij een museumbezoek centraal. Alle tentoonstellingen en workshops van het museum stimuleren de eigen fantasie en wakkeren plezier in lezen aan.

Naast rondleidingen voor diverse doelgroepen verzorgt het museum ook museumlessen voor het primair- en voortgezet onderwijs. Klik hier voor een overzicht of download de educatiefolder met het volledige lesprogramma. De lessen zijn behalve leerzaam ook spannend en verrassend. Niet alleen voor leerlingen, maar zeker ook voor docenten!

In het Mariniersmuseum maken leerlingen kennis met het Korps Mariniers. De mariniers zijn onze zeesoldaten, die vechten op de grens van land en water. En dat al sinds 1665!

In het museum geven bijzondere verhalen en beeldmateriaal van over de hele wereld een persoonlijke inkijk in het dagelijks leven van de marinier, terwijl zij zich inzetten voor vrede en veiligheid, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De rol van het Korps Mariniers lijkt misschien moeilijk in te passen in uw lesprogramma, maar niets is minder waar. De thema’s waar mariniers mee te maken krijgen, sluiten naadloos aan op de kerndoelen “Oriëntatie op jezelf en de wereld”. Leerlingen kunnen zelfstandig de familietentoonstelling “Expeditie speurneus 2.0” bezoeken. Hiervoor ontvangen zij een gratis educatief boekje. In de bijbehorende lesbrief vindt u verschillende lesideeën, uitgewerkte lesopdrachten en een werkblad.

Niet ver van Amsterdam ligt al ruim 700 jaar het Muiderslot, omringd door water en kasteeltuinen. Het is een van de oudste én best bewaarde kastelen van Nederland.  Een plek vol verhalen. Het Muiderslot verwelkomt al sinds 1878 als rijksmuseum vele geïnteresseerde bezoekers. Het is een plek voor jong en oud. Kom naar Muiden en ontdek de verhalen in het kasteel en in de kasteeltuinen met een audiotour,  een speciale rondleiding of tijdens een proeverij, een workshop of één van de andere evenementen!

Het Museon is een museum waar innovatie, interactiviteit en creativiteit kernbegrippen zijn. Het educatieve programma is afgestemd op zowel primair- als voortgezet onderwijs. Grote mondiale thema’s worden op een aanschouwelijke en tot de verbeelding sprekende manier uitgelegd. Het Museon verklaart, inspireert en legt onverwachte verbanden. Naast de vaste opstellingen en permanente themazalen programmeert het Museon ook tijdelijke tentoonstellingen.

 

Ontdek via levensgrote animatronic modellen hoe de tanden en kaken van de dinosaurus in perfecte harmonie verscheuren vermalen en kauwen.

Bij deze tentoonstelling bieden wij een speciaal educatief programma aan. Meer weten? Kijk op onze website www.museon.nl/schoolreizen.

Bij Boijmans zie je
bijzondere schilderijen van meesters als Rembrandt en Van Gogh, verrassende beelden van Dalí en Koons, duizelingwekkende installaties van Yayoi Kusama en Pipilotti Rist maar ook gebruiksvoorwerpen van de middeleeuwen tot nu.
leer je
over onderwerpen die aansluiten bij het onderwijscurriculum: kunstzinnige oriëntatie, de Canon van Nederland, maar ook taal en zélfs rekenen. Een museumbezoek ter verrijking en vervanging van reguliere lessen.

en groei je
op allerlei vlakken: kunst- en cultuurlessen kunnen de taal- en rekenvaardigheden van kinderen versterken. Sinds een jaar werkt het museum aan het Boijmans Taal- en rekenprogramma en worden online en in het museum bijzondere lessen ontwikkeld. De museumlessen Papegaai Paulo, Kunstpraat en Kunstmaten zijn inmiddels in ons aanbod opgenomen.
meer

informatie over onze programma’s vindt u op www.boijmans.nl.
Graag tot ziens in ons museum!

Leerlingen van het primair onderwijs onderzoeken in Museum Catharijneconvent het vieren van religieuze feesten. Ze bezoeken daarvoor de permanente kleurrijke en interactieve tentoonstelling Feest! Weet wat je viert en gedeelten van de vaste tentoonstellingen in het museum. Binnen het onderstaand aanbod is het mogelijk om verbindingen te maken met thema's en projecten waar de klas of school mee werkt. Vraag naar de mogelijkheden voor een programma of schoolbezoek op maat.

In Museum Gouda is van alles te doen. Bekijk de middeleeuwse

martelwerktuigen of de héél klein nagebouwde stad. Schrik niet van de krokodil in de apotheek!

Museum Gouda heeft educatieve programma’s voor leerlingen van alle leeftijden.

De allerkleinsten gaan op bezoek bij Klaasje, de liefste bewoner van het museum. Hij vindt het leuk om de kinderen alle mooie spullen te laten zien.

Leerlingen uit de midden- en bovenbouw kunnen met een schatkaart op speurtocht naar de museumschatten. Vinden zij de schat op het eind? De oudste leerlingen kunnen met een zaklantaarn geheime codes vinden in de martelwerktuigenkelder of zich verkleden als een schilderij uit het museum.

  • Leerlingen onder de 18 jaar hebben altijd gratis entree.
  • Een rondleiding of activiteit met museumdocent kost €70,- voor een klas.
  • Activiteiten kunnen minimaal twee weken van te voren geboekt worden via rondleidingen@museumgouda.nl of via 0182 331000.
  • Kijk op museumgouda.nl voor meer informatie.

Museum Het Valkhof ontvangt jaarlijks zo’n 20.000 scholieren vanuit heel Nederland. We vinden het belangrijk om scholieren op een speelse manier kennis te laten maken met de geschiedenis en onze collectie. We hebben daarom voor bijna elke groep uit het basis- en voortgezet onderwijs een aantrekkelijke museumles ontwikkeld. De meeste programma’s bestaan uit een combinatie van kijken én doen. Daar waar mogelijk werken we met authentieke objecten. We hebben ook diverse educatieve materialen beschikbaar die in de klas gebruikt kunnen worden.


Onze museumdocenten: enthousiast, deskundig en ervaren!

Onze museumdocenten ontvangen jaarlijks bijna 20.000 leerlingen vanuit heel Nederland. Zij weten als geen ander hoe zij hun verhaal kunnen afstemmen op de groep en zetten alles op alles om de leerlingen een leerzame én leuke dag te bezorgen.


Het gastteam

Uw groep wordt verwelkomd door een gastheer of gastvrouw. Deze zal u wegwijs maken in het museum en uw groep eventueel daarna overdragen aan de museumdocent.

Zie www.museumhetvalkhof.nl voor meer informatie en alle lesprogramma’s.

Het Nationaal Militair Museum (NMM) ligt op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Hier kom je alles te weten over de rol en de betekenis van onze krijgsmacht, in verleden, heden en toekomst. Het is een museum met een uitgebreide collectie: van 3000 jaar oude speerpunten tot tanks, voertuigen en vliegtuigen (19 hangen er aan het plafond). Maar ook van persoonlijke verhalen; ontroerend, confronterend en soms ook grappig. Ga met de speurtocht op missie door het NMM, doe mee met een rondleiding of luister naar de persoonlijke verhalen in de ‘klas van ‘45’. Buiten is ook van alles te doen. Wat wordt het? De geheimen ontdekken van Park Vliegbasis Soesterberg of je uitleven op de stormbaan? Het kan allemaal in het Nationaal Militair Museum. www.nmm.nl.

Bent u docent en wilt u het schoolbezoek komen voorbereiden? Vraag dan een gratis toegangskaartje aan via Sales [&] Evenementen. Hier kunt u ook terecht voor extra informatie, of om een afspraak te maken met een van onze rondleiders voor het door nemen van het programma.

De afgelopen jaren heeft de educatieve dienst van Naturalis een aantal activiteiten ontwikkeld samen met partners uit het wetenschap en techniekveld. Die samenwerking heeft geleid tot een herziening van onze educatieve visie: wij hebben onze werkwijze tegen het licht gehouden en aangepast vanuit het perspectief van onderzoekend leren en leren door ervaring.

De educatieve visie brengt de kracht van Naturalis en de talenten van kinderen (en volwassenen) samen. Naturalis heeft een grote collectie bijzondere voorwerpen, die verwondering en nieuwsgierigheid oproepen. Leerlingen beantwoorden al redenerend en onderzoekend (eigen) vragen. Wij stimuleren bezoekers om hun nieuw verworven inzichten te toetsen in onderling contact of in gesprek met ons.

De grootste collectie ter wereld op het gebied van onderwijs, plus een enorme ambitie op het gebied van educatie, komen in een eigentijdse en moderne presentatie samen in het gebouw De Holland. Het Onderwijsmuseum is dé plek om het onderwijs van vroeger en nu te beleven.

 Onderwijs en groepen 
Het museum biedt verschillende programma's aan: voor het primair onderwijs en speciale programma's voor het voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn er activiteiten voor de buitenschoolse opvang, kinderen en volwassenen. Tijdens de schoolvakanties kunnen kinderen activiteiten in het museum doen. Kijk in het linkermenu voor meer informatie over de programma's.
 Heeft u specifieke vragen? Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Educatie via: T 078 632 68 23 educatie@onderwijsmuseum.nl
 
 Maak kennis met educatie in het museum en in de klas
 Speciaal voor docenten en leraren organiseert het Onderwijsmuseum regelmatig een persoonlijke ontvangst. U krijgt die dag een rondleiding en informatie over alle educatieve programma's en leuke lestips voor in de klas. Schrijf u in voor de educatieve nieuwsbrief en u ontvangt vanzelf de uitnodiging voor deze ontvangst.

Paleis Het Loo wordt vernieuwd en verbouwd. Het paleis is dicht tot medio 2021. De tuinen en stallen zijn toegankelijk van april tot en met september. In de periode oktober t/m maart gaat het ‘Paleis op Reis’. De museumdocenten komen met de mooiste verhalen, bijzondere voorwerpen en afwisselende werkvormen voor een museumles in de klas naar u toe.

 Leerlingen uit alle leerjaren zijn welkom voor een educatief programma. Voor ieder leerjaar is een op maat gemaakt lesprogramma beschikbaar, dat begeleid wordt door onze museumdocenten. Kijk op onze website voor meer informatie over de diverse programma’s en het boeken ervan.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het uitleggen van de democratie. ProDemos heeft een aantal activiteiten, producten en materiaal voor in de klas ontwikkeld, speciaal geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool.

Burgerschap in het basisonderwijs

Sinds 2006 zijn basisscholen verplicht actief burgerschap te bevorderen. Zo leren kinderen wat hun rechten zijn in een democratische samenleving en zijn ze op de hoogte van de Nederlandse staatsinrichting en de rol van de burger. Om hier invulling aan te geven, biedt ProDemos een geheel verzorgd programma aan.

Met dit programma van ProDemos, inclusief een bezoek aan het Binnenhof in Den Haag:
•    bevordert u bij leerlingen gedrag en een houding die passen bij burgerschap;
•    doen leerlingen kennis op over de democratische rechtsstaat;
•    ervaren kinderen dat meningsvorming, debat en respect horen bij een democratie;
•    werkt u actief aan het domein Democratie van SLO;
•    biedt u uw leerlingen een betekenisvolle leeractiviteit rondom burgerschap.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het uitleggen van de democratie. ProDemos heeft een aantal activiteiten, producten en materiaal voor in de klas ontwikkeld, speciaal geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Burgerschap in het basisonderwijs Sinds 2006 zijn basisscholen verplicht actief burgerschap te bevorderen. Zo leren kinderen wat hun rechten zijn in een democratische samenleving en zijn ze op de hoogte van de Nederlandse staatsinrichting en de rol van de burger. Om hier invulling aan te geven, biedt ProDemos een geheel verzorgd programma aan. Met dit programma van ProDemos, inclusief een bezoek aan het Binnenhof in Den Haag: • bevordert u bij leerlingen gedrag en een houding die passen bij burgerschap; • doen leerlingen kennis op over de democratische rechtsstaat; • ervaren kinderen dat meningsvorming, debat en respect horen bij een democratie; • werkt u actief aan het domein Democratie van SLO; • biedt u uw leerlingen een betekenisvolle leeractiviteit rondom burgerschap.

We heten u en uw leerlingen van harte welkom in het Rijksmuseum! Boek één van onderstaande schoolprogramma’s en beleef samen het leukste onderwijsaanbod sinds de middeleeuwen. Bij elk programma is lesmateriaal voor in de klas.

Het Rijksmuseum van Oudheden brengt de oudheid en de archeologie tot leven. Iedereen kan in het museum genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Bezoek een complete Egyptische tempel, wereldberoemde mummiekisten, majestueuze keizerbeelden en eeuwenoude sieraden. Een fascinerende kijk op het leven van onze voorouders voor jong en oud.

 

Naast afwisselende tijdelijke tentoonstellingen zijn er lezingen, audiotours, speurtochten en kinderactiviteiten in de schoolvakanties.

 

Voor scholen binnen het primair onderwijs biedt het Rijksmuseum van Oudheden interactieve museumlessen, workshops en rondleidingen. Dit aanbod beslaat zowel de vaste collectie als de tijdelijke tentoonstellingen. Voor iedere scholier is een bezoek aan ons museum een betekenisvolle ervaring.

 

Terug in de klas hebben u en uw leerlingen genoeg stof tot napraten. Als extra hulp hierbij bieden wij ook lesbrieven en online rondleidingen aan. Zo verlengt u uw bezoek en brengt u de oudheid in uw klas.

 

Praktische informatie

·         Een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden is gratis voor schoolklassen.

·         Het Rijksmuseum van Oudheden ontvangt schoolklassen in het museum van maandag t/m vrijdag, om 9.00, 11.00, 13.00 of 15.00 uur.

·         Een museumles duurt 90 minuten, een rondleiding of workshop 75 minuten. Livestream-rondleidingen duren 60 minuten.

·         Tijdens de schoolvakanties zijn schoolbezoeken beperkt mogelijk.

 

Kijk voor ons volledige aanbod op www.rmo.nl/onderwijs

 

Vragen met betrekking tot ons aanbod voor scholen? Mail naar educatie@rmo.nl

 

Het Scheepvaartmuseum heeft verschillende tentoonstellingen voor het basisonderwijs.

Virtuele en interactieve installaties laten leerlingen zelfstandig leren en ervaren. De geschiedenis komt natuurlijk helemaal tot leven aan boord van de replica van het VOC-schip Amsterdam. De educatieve programma's van Het Scheepvaartmuseum geven de tentoonstellingen extra diepte. Ze dagen de leerlingen uit om zelf op onderzoek uit te gaan.

De leerlingen worden altijd begeleid door professionele museumdocenten. Zij zorgen ervoor dat het programma precies is afgestemd op het niveau en samenstelling van de groep. Het Scheepvaartmuseum hanteert een hoog- en laagseizoen. Het hoogseizoen loopt van 1 maart t/m 31 juli. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen in deze drukke periode worden aangepaste programma's aangeboden.

Hoe kan je wetenschap & technologie leuk en uitdagend maken voor je leerlingen?

Op welke manier wek je de interesse van leerlingen en stimuleer je tegelijkertijd de ontwikkeling van 21st century skills? Het Science Centre Delft biedt een brede variatie van educatieve activiteiten en projecten aan, die aansluit bij nieuwsgierigheid, creativiteit en het oplossend vermogen van kinderen (groep 3 t/m 8).

Het aanbod varieert van speciale workshops in het Science Centre Delft, projectkoffers ter ondersteuning van technieklessen of -projecten in de klas, tot diverse naschoolse projecten en activiteiten. Op onze website vindt u het uitgebreide aanbod en de meest recente informatie over alle activiteiten.

Hét museum over ruimtevaart!

Space Expo is een geweldig museum over ruimtevaart in Noordwijk. Je kunt er dingen zien, doen en leren. Bewonder de Soyuz, het ruimteschip waarmee André Kuipers reisde. Loop door een model van het ISS ruimtestation. En krijg antwoord op vragen als hoe slaapt, eet en leeft een astronaut. Ruimtelessen, rondleidingen of speurspellen

Een bezoek aan Space Expo is een waardevolle verrijking voor de lessen op school. De leerlingen kunnen met een speurspel, een rondleiding of een ruimteles het heelal en de ruimtevaart ontdekken. De rondleidingen duren ongeveer een uur en zijn goed te combineren met een speurspel en een les. Er wordt zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de aanwezige kennis of een schoolproject.

Waarom met de klas naar Space Expo?

- Ruimtevaart is voor veel scholieren een aansprekend en spannend onderwerp! - Je kunt er een leuk speurspel doen en/of een rondleiding reserveren. - Er is volop keuze uit verschillende ruimtelessen. - Er zijn arrangementen mogelijk met andere musea. - Er is een speeltuin: na afloop kunnen de kinderen nog even lekker spelen.

Nieuw: Ruimteles ‘50 jaar maanlanding’

Groep 5-6-7-8 Tijdsduur: 1 uur

Onlangs vierden we wereldwijd dat het 50 jaar is geleden dat de eerste mens op de maan stond. Binnenkort staan we weer op de maan! Wat zijn de precieze plannen voor deze nieuwe maanreizen? Een interessante en actuele ruimteles!

Praktische informatie

Meer weten over de mogelijkheden? Bekijk onze website https://www.space-expo.nl/onderwijs/ruimtelessen of neem contact met ons op.

Adres: Keplerlaan 3 2201 AZ Noordwijk Contact: E-mailadres: events@space-expo.nl Website: https://www.space-expo.nl

Treinen saai? Niet in Het Spoorwegmuseum!
De hoofdattracties zijn vijf ‘werelden’ waarin treinen de hoofdrol spelen. Een audiotour door een Engels mijndorp, een theatervoorstelling over de Oriënt Express of een avontuurlijke achtbaan: iedere wereld is een echte belevenis. Nieuw is De Vuurproef, een spectaculaire virtuele reis langs twee eeuwen spoorhistorie. Een tocht die eindigt in een ware vuurproef!
Ontdek de spannende verhalen rondom de trein met een educatief programma, op eigen houtje of met onze speurtocht. Onze educatieve programma’s, die gericht zijn op het basisonderwijs zijn gratis.
Entree per leerling: € 5,50
Entree begeleider: gratis
Ga naar www.spoorwegmuseum.nl/educatie voor meer informatie

 

Verboden af te blijven

is het motto van dit interactieve Techniekmuseum. Niet voor niets kreeg dit doe-museum de titel ‘Het leukste kidsproof museum van Overijssel van 2014’.

Alles is aanwezig om het hele gezin enthousiast te laten worden over techniek.

Zo ontdek je duurzame energie op een bijzondere manier. Op een interactieve wereldbol onderzoek je de aarde, daarna speel je E-games.

Ook maak je kennis met AAP, een interactieve orang-oetan die een spelletje met je speelt.

De Radar en Detectiezaal met zijn gamecomputers is een voorbeeld van hoe het Techniekmuseum wetenschap leuk maakt.

In de schoolvakanties kunnen kinderen tijdens de Doedagen met een technisch knutselpakket aan de slag.

Op loopafstand van station Hengelo.

 

Kom en beleef het Techniekmuseum zelf, want techniek staat nooit stil.

 

Het TextielMuseum heeft het onderwijs veel te bieden. Een bezoek aan het museum in combinatie met een educatief en creatief programma is aantrekkelijk voor zowel de leerlingen van basisschool en voortgezet onderwijs als voor studenten die een mbo, hbo of universitaire opleiding volgen. 

Voor elk niveau biedt het museum programma’s aan. Het museum streeft er naar een aanbod te ontwikkelen dat uitnodigend en inspirerend is voor studenten en leerlingen. De leerlingen maken kennis met de historie van de textielindustrie, proeven van de inspirerende en verrassende mogelijkheden in het TextielLab en kijken hun ogen uit bij de tentoongestelde kunstwerken op basis van textiel. Het ontdekken en ontwikkelen van eigen interesses, vaardigheden, inspiratie en talenten is bij alle programma's uitgangspunt. 
 
Studenten en leerlingen worden begeleid door vakkundige en enthousiaste museumdocenten die op interactieve wijze rondleidingen en workshops verzorgen.

Teylers Museum is het eerste en oudste museum van Nederland, ontstaan in de periode van de Verlichting. Het was toen een van de belangrijkste plekken voor Kunst en Wetenschap in de wereld! Zelfs keizer Napoleon, wetenschapper Einstein en ontdekkingsreiziger Von Humboldt bezochten het museum al. Door de uiteenlopende collectie leek het net een levensechte encyclopedie, er was volop ruimte voor experimenteren en zo werden belangrijke dingen over natuur en techniek ontdekt. En sindsdien is er weinig veranderd…

Tijdens de onderwijsprogramma’s maken leerlingen kennis met dit verre verleden. Hoe is de wereld ontstaan? Kun je bliksem maken? Hoe werkt stroom? En licht? Kon Rembrandt echt zo goed etsen? En waar is het topje van de Mont Blanc gebleven? Allemaal vragen die in Teylers Museum beantwoord worden. Geheime laadjes gaan open, de ontdekkingstocht begint… Voor alle leeftijdsgroepen zijn er interessante programma’s met proefjes, spelletjes en tests.

Kom en zoek het uit! Kijk voor het complete onderwijsaanbod op www.teylersmuseum.nl.

 

Het Universiteitsmuseum Utrecht heeft onderwijsprogramma’s voor primair en voortgezet onderwijs.

Bij de basisschoolprogramma’s staat het stimuleren van een onderzoekende houding centraal. Plezier in het programma en het bieden van een bijzondere ervaring staan daarbij voorop. Voor de groepen 3, 4 en 5 is er het programma ‘Oma, wat heeft u grote tanden’, waarin leerlingen zelf aan de slag gaan met o.a. echte schedels.

Voor de groepen 6 t/m 8 is er keuze uit twee programma’s: ‘Een bak vol botten’ en ‘Luchtige vragen’.

Alle programma’s kunnen in het museum of in de klas gegeven worden. In het laatste geval komen twee publieksbegeleiders naar de school met een bakfiets of knalgele koffer vol onderzoeksmateriaal.