Kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil

STTjun21

Het komt steeds dichterbij, de Kinderboekenweek 2021! Dit jaar met het thema ‘worden wat je wil’. Ook wij nemen je mee naar de toekomst, met een biggetje dat allesbehalve een varken wil zijn, een landrot die graag zo dapper wil zijn als een piraat, en Fien, die het snelst wil fietsen van de hele wereld. Beleef het in het theater, op school, of via onze digitale initiatieven. Hieronder een greep uit de voorstellingen die naadloos aansluiten op het thema.

Biggetjesroze 3+

Het biggetje Betsie woont samen met haar broertjes en ouders in het varkenskot. Ze slobberen elke dag varkenspap en nemen regelmatig een heerlijk modderbad. Maar Betsie vindt het modderbad maar vies. Ze wil weten wie er nog meer op de boerderij wonen en wat ze doen. Betsie wil net als Tjaard het paard zijn en springen. Betsie wil net als Jaap het schaap een mooie bontjas aan. Ze wil álles wel, maar geen modderbad. Een humoristische voorstelling over een biggetje dat geen varken wil zijn.

Woeste Willem 4+

Willem woont in zijn eentje aan de rand van het bos. Hij geniet van de rust die hij heeft verdiend na een leven vol gevaarlijke avonturen. Hij zingt zeeroversliedjes en loert wat door zijn verrekijker over het water. Tot opeens een klein jongetje de rust verstoort. Het jongetje is een landrot, duidelijk. Aan landrotten heb je niks. Landrotten zeuren. Om woest van te worden! Een voorstelling over een landrot die zo dapper als een piraat wil zijn, naar het gelijknamige prentenboek van Ingrid en Dieter Schubert.

Satijntje 4+

Kijk eens naar de kleren die je aanhebt. Ergens op de wereld heeft iemand nagedacht over hoe het eruit moest komen te zien, het uit grote lappen stof geknipt en vastgenaaid; een echte kleermaker. Zou jij dat ook leuk vinden om te doen; je eigen kleren ontwerpen? Satijntje gaat over de spannende en sprookjesachtige avonturen van een heel klein meisje dat heel goed kleren kan maken.

Op 't Randje 6+

Deze speelse dansvoorstelling is een ontdekkingsreis naar je eigen ik. Wie ben jij, wat wil jij, en wat voel jij? Wat kom je allemaal tegen als je je intuïtie volgt en langs en voorbij de grenzen durft te gaan van wat je al kent? Klimmend en balancerend op alle richels van het decor, en begeleid door energieke en opzwepende ritmes van een live percussionist komen de dansers daar, samen met het publiek achter.

Otjes vader 6+

Tevreden staat kok Tos achter het fornuis in de keuken van Hotel de Koperwiek. Terwijl hij fruitsalade maakt, vertelt hij zijn verhaal. Over hoe hij en zijn dochter Otje na zijn ontslag de wijde wereld in trokken. Overal werden ze weggejaagd, omdat Tos geen papieren had. Geen koksdiploma, geen paspoort, geen rijbewijs, , niets. En zonder diploma’s en papieren begin je niks. Naar het boek Otje van Annie M.G. Schmidt.

Kanoet 6+

Mient wil net als zijn vader vogelkenner worden. Hij bereidt een presentatie voor over waddenvogels, die hij samen met zijn vader gaat geven. Hij heeft alle opgezette vogels en spullen van het wad alvast klaargezet, maar zijn vader komt maar niet opdagen. Hij probeert, met hulp van de kinderen uit het publiek, het verhaal van zijn vader zo goed mogelijk na te vertellen. Mient bewijst dat hij zich, net zoals de kanoetenkuikens, goed alleen kan redden.

De tour van Fien 8+

Fien wil wielrenster worden. Zwetend, zwoegend en trappend traint ze alle dagen samen met haar beste vriendin Annemiek. Ooit zal ze haar persoonlijke Tour de Fien winnen. Iedereen zal klappen, juichen en diep buigen voor zoveel snelheid. De tour van Fien is een grappige, ontroerende, sportieve voorstelling over inspanning, uitputting en je eigen koers varen, ook als je daar soms je peloton voor moet verlaten.

De kleine Prins 8+

De kleine prins woont samen met zijn roos op een planeet die nauwelijks groter is dan hijzelf. Op een dag vertrekt hij, om andere planeten te bezoeken. Zo komt hij ook op aarde, waar iedereen in de ban lijkt van geld verdienen en tijd besparen. Hij leert dat het veel belangrijker is om lief te hebben. Een muzikale en poëtische bewerking van het gelijknamige boek van Antoine de Saint-Exupéry. Over grote mensen en hun hebbelijkheden.

Ik ben Vincent en ik ben niet bang 8+

Vincent weet alles over overleven in de natuur, maar in zijn klas vindt hij overleven moeilijk. Hij wordt gepest. Dan komt er een nieuw meisje in de klas: Jasmijn. Zij is supercool en wil vrienden worden met Vincent. Nu wordt alles anders, hoopt Vincent. Een voorstelling naar het gelijknamige boek van Enne Koens. Bij deze voorstelling is lesmateriaal op maat ontwikkeld, waarbij kinderen leren wat ze kunnen worden binnen de culturele sector.