Japanse katten in Japanmuseum SieboldHuis

Van 31 januari 2020 t/m 5 juli 2020 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Neko. De kat in Japanse kunst’. Met traditionele en hedendaagse Japanse prenten, zeldzame tekeningen, objecten, fraaie rolschilderingen en hedendaagse foto’s wordt de rol van de kat in de Japanse kunst en volkskunst door de eeuwen heen getoond. Grote en kleine liefhebbers van katten en Japanse kunst mogen deze tentoonstelling niet missen!

In Japan is de liefde voor de kat (neko) groot. Dit is te zien aan de onmisbare iconen uit de populaire cultuur zoals Hello Kitty, de YouTube-sensatie Maru de kat, de kattencafés en zelfs een aantal ‘katteneilanden’. Katten worden al sinds hun komst in Japan omarmd door de bevolking. Maar waar komt deze liefde vandaan? In de tentoonstelling wordt dit aan de hand van de thema’s ‘De kat in de volkskunst’, ‘Kattenkwaad en kwade katten’ en ‘Mensenkat of kattenmens’ onthuld.

Grappige katten getransformeerd tot mens maar ook de speelsheid, schattigheid en het natuurlijke gedrag van de kat zijn te zien in de verschillende objecten, prenten, rolschilderingen en geïllustreerde boekjes in Japanmuseum SieboldHuis. Zo zijn de zeldzame schetsen van de 18e-eeuwse prentkunstenaar Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) een tastbaar bewijs van zijn bijzondere band met zijn huisdier. Ook in de houtblokprenten van Utagawa Kunisada (1786-1865) figureren katten met mooie dames en courtisanes. Naast traditionele ukiyō-e (houtblokprenten), komt ook de 20ste- en 21ste- eeuwse prent- en schilderkunst aan bod. Bovendien zijn er bijzondere objecten zoals netsuke, bronzen beeldjes en grote 19e- eeuwse maneki neko, wenkende geluksbrengers (ook wel bekend als ‘lucky cats’) te zien.

Binnen de hedendaagse Japanse populaire cultuur zijn er veel antropomorfische katten. Het bekendste voorbeeld van de personificatie van de kat is Hello Kitty. Dit schattigheidssymbool inspireert veel kunstenaars. In het ‘NEKO Project’ wordt hedendaagse fotografie van kattenliefhebbende Japanse fotografen samengebracht.

De Japanse kat wordt veelzijdig in beeld gebracht in Japanmuseum SieboldHuis. Bekijk de kat in de kunst, doe de neko-speurtocht en relax op het grote kattenbed. Of het nu om speelse ‘huistijgers’, kattenkwaad of kwade katten gaat, in deze tentoonstelling zie je hoe de liefde voor de kat tot uiting komt in Japanse kunst door de eeuwen heen.

Catalogus en activiteiten

Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. Deze is te koop in de museumwinkel. Daarnaast worden er in het kader van de tentoonstelling verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd. Voor kinderen is er een gratis speurtocht verkrijgbaar. Bekijk het actuele programma op www.sieboldhuis.org.