Hope for the Future opent Wildlife Film Festival Rotterdam 2019

Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) opent op 30 oktober haar vijfde editie met GALAPAGOS: Hope for the Future van Evert van den Bos. In deze inspirerende documentaire vlieg je met albatrossen over adembenemende landschappen, duik je met een groep hamerhaaien door azuurblauw water en ontmoet je de grootste schildpadden ter wereld. De Galapagos, een eilandengroep in het midden van de Stille Oceaan, is een uniek gebied. Hier legde Charles Darwin namelijk de basis voor zijn baanbrekende evolutietheorie. GALAPAGOS: Hope for the Future, geproduceerd i.s.m. de Charles Darwin Foundation (CDF), bewijst dat wij mensen de natuur niet alleen verstoren, maar ook kunnen herstellen. De Nederlandse versie, voor het eerst voor publiek te zien op WFFR, is ingesproken door Annechien Steenhuizen.

Regisseur Evert van den Bos: “GALAPAGOS: Hope for the Future is een volledig Nederlandse productie. Daar ben ik zeer trots op. Het was een gecompliceerd proces en een enorme uitdaging om op meer dan twaalf eilanden die ver uit elkaar liggen te filmen. Maar we blijken als Nederlandse filmmakers in staat om, met voldoende middelen en high end apparatuur, een natuurfilm te maken op BBC-niveau. Bij de eerste vertoning van de Nederlandse versie op WFFR heb ik de kans mijn vakbroeders uit te leggen hoe wij te werk zijn gegaan, en om anderen te inspireren.”

Raymond Lagerwaard, festivaldirecteur WFFR: “Wij zijn bijzonder trots om dit prachtige werk van Evert te vertonen. Een Nederlandse productie van een team uitzonderlijke mensen dat zich al jaren inzet voor de natuur. GALAPAGOS: Hope for the Future biedt een nieuw perspectief dat uitstekend past als openingsfilm van ons eerste lustrum.”

In de voetsporen van Darwin

GALAPAGOS: Hope for the Future is een prachtig portret over een unieke eilandengroep in de Stille Oceaan bij Ecuador. Een film vol schitterende beelden van ongerepte natuur en bijzondere diersoorten, zoals de galapagospinguïns, hamerhaaien en de grootste schildpadden ter wereld. De Galapagos, wereldberoemd door Charles Darwin die zijn baanbrekende theorieën baseerde op de uitzonderlijke natuur van het gebied, wordt net als de rest van de wereld bedreigd door klimaatsverandering. De film belicht een nieuwe kant van de Galapagos en vertelt het hoopvolle verhaal van gepassioneerde onderzoekers die zich inzetten om dit unieke, maar kwetsbare ecosysteem toekomstbestendig te maken. GALAPAGOS: Hope for the Future neemt de kijker mee op een inspirerende reis naar een duurzame toekomst. 

Evert van den Bos

Regisseur Evert van den Bos heeft al honderdvijftig natuurfilms op zijn naam staan. Hij maakte alom geprezen films als The Leopard Son, Serengeti Symphony, African Bambi en Survivor en is Nederlands meest productieve natuurfilmer. GALAPAGOS: Hope for the Future is zijn grootste filmproject.

De filmmaker verbleef nog in Afrika om fondsen te werven voor een film over apen. Zo kwam hij in contact met de directeur van de COmON Foundation die hem een heel ander voorstel deed. De stichting wilde graag een film over het werk van de Charles Darwin Foundation op de Galapagos eilanden. Zo werd GALAPAGOS: Hope for the Future de jubileumfilm van de Charles Darwin Foundation en het Galapagos National Park, die in 2019 allebei zestig jaar bestaan. 

Charles Darwin Foundation

De Charles Darwin Foundation (CDF) heeft als doel de Galapagos eilanden te beschermen en te herstellen. Daarnaast voert het CDF vele projecten uit om dieren- en plantenpopulaties in kaart te brengen, te beschermen en te vergroten. Zo is er een grootschalig programma opgezet om de verschillende soorten reuzenschildpadden die op de eilanden voorkomen te beschermen. Een ander belangrijk doel van het CDF is dat de eilanden duurzaam worden. Nu rijden bijna alle auto’s er nog op diesel, wordt er veel plastic gebruikt en is er geen efficiënte vuilwerking. De foundation probeert het goede voorbeeld te geven door hun research center op de eilanden volledig CO2-neutraal te maken. 

Galapagos National Park

Van de totale oppervlakte van de eilanden is 97 procent beschermd natuurgebied. Hier mag dus geen landbouw worden gepleegd, huizen of hotels worden gebouwd of de natuur op een andere manier worden verstoord. Dit gebied wordt beschermd door het Galapagos National Park (GNP), in samenwerking met de Charles Darwin Foundation (CDF). Samen beschermen zij bestaande populaties en helpen verdwenen planten- en diersoorten op de eilanden te floreren. Daarnaast houdt het GNP toezicht op de bezoekers, toeristen en wetenschappers en leiden zij natuurgidsen op. Geen enkele groep mag de natuur van de Galapagos in zonder begeleiding van zo’n gids.

GALAPAGOS: Hope for the Future

Regie: Evert van den Bos | Camera: Pieter Huisman | Productie: Jochem van Rijs en Dorian Pieters | Engelse voice-over: Ronan Keating | Nederlandse voice-over: Annechien Steenhuizen | Titelsong: Ronan Keating

Speelduur: 85 minuten | Kijkwijzer: AL | Distributeur: Just Film Distribution