Hannes Minnaar en Anthony Marwood soleren bij Amsterdam Sinfonietta

Hannes Minnaar

Van 17 tot en met 25 oktober gaat Amsterdam Sinfonietta op tournee met Anthony Marwood en Hannes Minnaar. Gastconcertmeester Anthony Marwood soleert in de Nederlandse première van een gloednieuw strijkerswerk. Pianist Hannes Minnaar toont Chopins Slavische ziel in zijn Tweede Pianoconcert.

Hannes Minaar soleert in Chopins Tweede Pianoconcert, dat de componist al op 19 jarige leeftijd schreef. In het stuk verklankte Chopin jeugdige twijfels en overmoed, zijn gevoelens van liefde en verlangen en hij vertaalde zijn Poolse wortels naar ritmes en melodieën waar later de hele Parijse sociëteit van opkeek. Minnaar trok wereldwijd aandacht als tweedeprijswinnaar bij het Concours de Genève 2008 en als derdeprijswinnaar bij de Koningin Elisabethwedstrijd 2010.

Anthony Marwood is een graag geziene gast bij Amsterdam Sinfonietta. Hij behoort tot een van de meest vooraanstaande Engelse violisten en geeft wereldwijd concerten als solist, concertmeester en dirigent. Als gastconcertmeester voert hij het orkest aan en soleert in een gloednieuw strijkerswerk van Mark-Anthony Turnage. Lament voor viool en strijkers schreef de Britse componist mede in opdracht van Amsterdam Sinfonietta. Turnage omschrijft het nieuwe werk als ‘eerder aan de grimmige en woestere dan aan de tedere kant van de klaagschaal, waarbij de hoekigheid wordt gecompenseerd door enkele dansante gedeelten'.

Programma

Amsterdam Sinfonietta Anthony Marwood leiding en viool Hannes Minnaar piano

Janáček Suite voor Strijkorkest

Turnage Lament (Nederlandse première)

Lutosławski Ouverture

Chopin Pianoconcert nr. 2, op. 21 (versie voor strijkorkest)

Concertdata

zo 17 okt - Muziekcentrum, Enschede - 14.30 uur

di 19 okt - SPOT, Enschede - 20.00 uur

wo 20 okt - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam - 20.15 uur

do 21 okt - Musis, Arnhem - 20.00 uur

vr 22 okt - Concertzaal, Tilburg - 20.30 uur

zo 24 okt - Concertgebouw, Amsterdam - 11.00 uur

ma 25 okt - TivoliVredenburg, Utrecht - 14.30 uur