Frans Hals Museum maakt de verjaardag van Haarlem extra feestelijk

Frans Hals museum

Haarlem, 12 november 2019 - Op 23 november wordt de stad Haarlem 774 jaar, een heugelijk feit. En bij verjaardagen horen geschenken, vandaar dat het Frans Hals Museum de stad een cadeau aanbiedt. Wethouder van Cultuur, Marie-Therese Meijs, neemt dit cadeau een dag eerder, op vrijdag 22 november om 9.00 uur in ontvangst in het Frans Hals Museum.

Het Frans Hals Museum wil toegankelijk  zijn voor alle jonge Haarlemmers, net als de gemeente in haar beleidsplannen heeft staan dat zo veel mogelijk Haarlemmers gebruikt moeten kunnen maken van het culturele aanbod in de stad. Helaas weten nog niet alle scholen de weg naar het museum te vinden, vaak wegens financiële redenen. Door giften van de Stichting Gereformeerd of Burgerweeshuis Haarlem, Rabobank Haarlem en Omstreken en de J.C. Ruigrok Stichting kan het museum nu een speciaal ontwikkelde workshop en gratis busvervoer aanbieden om de weg naar het museum voor deze scholen te vergemakkelijken. Met recht een reden om de slingers op te hangen en de taart aan te snijden.

Workshop ‘Beeldtaal’

Speciaal voor dit doel heeft het museum de workshop ‘Beeldtaal’ ontwikkeld. Frans Hals schilderde alsof het een foto was, in een tijd dat fotografie nog niet bestond. Maar al schiet je er tegenwoordig wel honderd per dag: hoeveel foto’s maak je voordat er eentje online mag? Wanneer ben je tevreden en wanneer druk je het liefst meteen op delete? In de workshop  ‘Beeldtaal’ nemen we leerlingen mee langs schilderijen van de beste beeldmakers van 400 jaar geleden, die hen alles leren over ‘beelddenken’. Hoe vertel je met je beeld een verhaal? En welke technieken zijn daarvoor nodig? Na een korte rondleiding gaan leerlingen zelf aan de slag in onze fotostudio. De perfecte plaat mag na de workshop direct mee naar huis! En de serie gemaakte foto’s vormen samen een hedendaagse  Haarlemse portrettengalerij.

Gratis busvervoer

Scholen geven aan dat het gebrek aan financiële middelen voor het huren van een bus hen weerhoudt om een bezoek aan een museum te brengen. Een pilot van het Frans Hals Museum met gratis busvervoer in 2015 heeft laten zien dat het beschikbaar stellen van kosteloos vervoer een grote impact heeft op het aantal scholieren dat daardoor het museum kan bezoeken. Dankzij de ontvangen giften heeft het museum nu de mogelijkheid om scholen die al lange tijd niet zijn geweest, te ontvangen.

Steun vanuit drie fondsen

De Stichting Gereformeerd of Burgerweeshuis Haarlem heeft een speciale band met het Frans Hals Museum. Het weeshuis was vanaf 1810 gevestigd op de plek waar nu het museum Hof zich bevindt, op Groot Heiligland 62. Dit jaar bestaat de Stichting Gereformeerd of Burgerweeshuis Haarlem 625 jaar en doneert daarom een substantieel bedrag aan het Frans Hals Museum. Ze dragen zo bij aan het toegankelijk maken van het museum voor jeugdig publiek. Het doel is 625 kinderen de mogelijkheid te geven om een workshop ‘Beeldtaal’ te volgen. Daarnaast hebben ze ook een bedrag gedoneerd om de Museumbus wat vaker te laten rijden. Ook Rabobank Haarlem en Omstreken en de J.C. Ruigrok Stichting hebben de aanvraag vanuit het museum om een bijdrage aan gratis busvervoer gehonoreerd.

Cadeau

Door deze genereuze donaties van deze particuliere fondsen en bedrijven is het Frans Hals Museum in stad de onderwijsinstellingen in Haarlem een feestelijk geschenk te geven naar aanleiding van de verjaardag van Haarlem. Wethouder Meijs, verantwoordelijk voor cultuur, zal deze ‘surprise’  symbolisch in ontvangst nemen. Scholen die in aanmerking willen komen voor deze gratis jubileumworkshop en het busvervoer kunnen contact opnemen met meet@franshalsmuseum.nl