Erfgoed

Ontdek samen met de leerlingen gebieden en gebouwen die onvervangbaar en uniek zijn in de wereld = het UNESCO Werelderfgoed.

Dat begint bij het leren van basisbegrippen: Wat is UNESCO? Wat is Werelderfgoed? Wanneer is een erfgoed Werelderfgoed? Wat is het verschil? En waarom is een Werelderfgoed belangrijk voor de hele wereld?
Stichting Werelderfgoed Nederland heeft een sandwichmodel met diverse educatieve middelen ontworpen om het Werelderfgoed te ontdekken.

Zing met de klas het informatieve Werelderfgoedlied, bekijk de Klokhuis-serie over Werelderfgoed, doe de quiz en maak daarmee een mooie combi met ons inspirerende lesmateriaal. 

Kortom maak met je leerlingen een wereldreis en leer over het UNESCO Werelderfgoed.

Het museum heeft voor leerlingen in het primair onderwijs diverse lesprogramma’s vanaf de laagste groepen. Mocht u toch graag een aanpassing wensen of een programma op maat willen bespreken, kunt u contact op nemen met onze afdeling educatie: educatie@bdmuseum.nl

Breng de geschiedenisles tot leven in het preHistorisch Dorp

van prehistorie tot late middeleeuwen: in het preHistorisch Dorp kunnen kinderen leren te overleven in zes historische tijdperken. Onder deskundige begeleiding van een historische bewoner ontdek je wat het verleden ons te bieden heeft. De authentieke boerderijen, hoeves en herberg zorgen ervoor dat iedereen zich in een andere tijdperk waant.

 

Laat je overtuigen door een greep uit de activiteiten die je kunt doen:

 

●    Richten … los! Leer van een boogschutter hoe je de roos raakt.

●    Grrrom … luister naar een verhaal van een jager uit de steentijd.

●    Abracadabra ... leer hoe je vuur maakt met een vuursteen.

●    Pak de draad weer op en leer weven van een bandwever.

●    Pssst! Heb je het geheime pad langs het water al ontdekt?

●    Kling, klang! Hoe smeed je een zwaard? De smid laat het zien.

●    Splesj! Peddel jezelf door het water in een boomstamkano.

●    … en nog veel meer!

Het Keringhuis ligt op een prachtige locatie met buiten veel ruimte om te rennen en te ravotten. Een echte berg om te beklimmen en een waterspeelplaats waar je zelf met pompen en zandzakken aan de slag kunt. De waterspeelplaats is jaarlijks open van 1 april tot en met 31 oktober. Binnen kun je het zelf laten stormen of gieten van de regen op het watervertelplein.

In het weekend en tijdens de schoolvakanties zijn er naast de reguliere instaprondleidingen ook speciale kinderrondleidingen. En tijdens de schoolvakanties zijn er extra activiteiten zoals Droppie Dijkwacht, een speurtocht of het waterspel!

Voor het onderwijs biedt het Keringhuis verschillende mogelijkheden voor groepen leerlingen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, hoger beroepsonderwijs en universiteiten uit binnen- en buitenland.

 

Niet ver van Amsterdam ligt al ruim 700 jaar het Muiderslot, omringd door water en kasteeltuinen. Het is een van de oudste én best bewaarde kastelen van Nederland.  Een plek vol verhalen. Het Muiderslot verwelkomt al sinds 1878 als rijksmuseum vele geïnteresseerde bezoekers. Het is een plek voor jong en oud. Kom naar Muiden en ontdek de verhalen in het kasteel en in de kasteeltuinen met een audiotour,  een speciale rondleiding of tijdens een proeverij, een workshop of één van de andere evenementen!

Leerlingen van het primair onderwijs onderzoeken in Museum Catharijneconvent het vieren van religieuze feesten. Ze bezoeken daarvoor de permanente kleurrijke en interactieve tentoonstelling Feest! Weet wat je viert en gedeelten van de vaste tentoonstellingen in het museum. Binnen het onderstaand aanbod is het mogelijk om verbindingen te maken met thema's en projecten waar de klas of school mee werkt. Vraag naar de mogelijkheden voor een programma of schoolbezoek op maat.

Bent u docent en wilt u het schoolbezoek komen voorbereiden? Vraag dan een gratis toegangskaartje aan via Sales [&] Evenementen. Hier kunt u ook terecht voor extra informatie, of om een afspraak te maken met een van onze rondleiders voor het door nemen van het programma.

De afgelopen jaren heeft de educatieve dienst van Naturalis een aantal activiteiten ontwikkeld samen met partners uit het wetenschap en techniekveld. Die samenwerking heeft geleid tot een herziening van onze educatieve visie: wij hebben onze werkwijze tegen het licht gehouden en aangepast vanuit het perspectief van onderzoekend leren en leren door ervaring.

De educatieve visie brengt de kracht van Naturalis en de talenten van kinderen (en volwassenen) samen. Naturalis heeft een grote collectie bijzondere voorwerpen, die verwondering en nieuwsgierigheid oproepen. Leerlingen beantwoorden al redenerend en onderzoekend (eigen) vragen. Wij stimuleren bezoekers om hun nieuw verworven inzichten te toetsen in onderling contact of in gesprek met ons.

De grootste collectie ter wereld op het gebied van onderwijs, plus een enorme ambitie op het gebied van educatie, komen in een eigentijdse en moderne presentatie samen in het gebouw De Holland. Het Onderwijsmuseum is dé plek om het onderwijs van vroeger en nu te beleven.

 Onderwijs en groepen 
Het museum biedt verschillende programma's aan: voor het primair onderwijs en speciale programma's voor het voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn er activiteiten voor de buitenschoolse opvang, kinderen en volwassenen. Tijdens de schoolvakanties kunnen kinderen activiteiten in het museum doen. Kijk in het linkermenu voor meer informatie over de programma's.
 Heeft u specifieke vragen? Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Educatie via: T 078 632 68 23 educatie@onderwijsmuseum.nl
 
 Maak kennis met educatie in het museum en in de klas
 Speciaal voor docenten en leraren organiseert het Onderwijsmuseum regelmatig een persoonlijke ontvangst. U krijgt die dag een rondleiding en informatie over alle educatieve programma's en leuke lestips voor in de klas. Schrijf u in voor de educatieve nieuwsbrief en u ontvangt vanzelf de uitnodiging voor deze ontvangst.

Paleis Het Loo wordt vernieuwd en verbouwd. Het paleis is dicht tot medio 2021. De tuinen en stallen zijn toegankelijk van april tot en met september. In de periode oktober t/m maart gaat het ‘Paleis op Reis’. De museumdocenten komen met de mooiste verhalen, bijzondere voorwerpen en afwisselende werkvormen voor een museumles in de klas naar u toe.

 Leerlingen uit alle leerjaren zijn welkom voor een educatief programma. Voor ieder leerjaar is een op maat gemaakt lesprogramma beschikbaar, dat begeleid wordt door onze museumdocenten. Kijk op onze website voor meer informatie over de diverse programma’s en het boeken ervan.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het uitleggen van de democratie. ProDemos heeft een aantal activiteiten, producten en materiaal voor in de klas ontwikkeld, speciaal geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool.

Burgerschap in het basisonderwijs

Sinds 2006 zijn basisscholen verplicht actief burgerschap te bevorderen. Zo leren kinderen wat hun rechten zijn in een democratische samenleving en zijn ze op de hoogte van de Nederlandse staatsinrichting en de rol van de burger. Om hier invulling aan te geven, biedt ProDemos een geheel verzorgd programma aan.

Met dit programma van ProDemos, inclusief een bezoek aan het Binnenhof in Den Haag:
•    bevordert u bij leerlingen gedrag en een houding die passen bij burgerschap;
•    doen leerlingen kennis op over de democratische rechtsstaat;
•    ervaren kinderen dat meningsvorming, debat en respect horen bij een democratie;
•    werkt u actief aan het domein Democratie van SLO;
•    biedt u uw leerlingen een betekenisvolle leeractiviteit rondom burgerschap.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het uitleggen van de democratie. ProDemos heeft een aantal activiteiten, producten en materiaal voor in de klas ontwikkeld, speciaal geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Burgerschap in het basisonderwijs Sinds 2006 zijn basisscholen verplicht actief burgerschap te bevorderen. Zo leren kinderen wat hun rechten zijn in een democratische samenleving en zijn ze op de hoogte van de Nederlandse staatsinrichting en de rol van de burger. Om hier invulling aan te geven, biedt ProDemos een geheel verzorgd programma aan. Met dit programma van ProDemos, inclusief een bezoek aan het Binnenhof in Den Haag: • bevordert u bij leerlingen gedrag en een houding die passen bij burgerschap; • doen leerlingen kennis op over de democratische rechtsstaat; • ervaren kinderen dat meningsvorming, debat en respect horen bij een democratie; • werkt u actief aan het domein Democratie van SLO; • biedt u uw leerlingen een betekenisvolle leeractiviteit rondom burgerschap.

We heten u en uw leerlingen van harte welkom in het Rijksmuseum! Boek één van onderstaande schoolprogramma’s en beleef samen het leukste onderwijsaanbod sinds de middeleeuwen. Bij elk programma is lesmateriaal voor in de klas.

Het Rijksmuseum van Oudheden brengt de oudheid en de archeologie tot leven. Iedereen kan in het museum genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Bezoek een complete Egyptische tempel, wereldberoemde mummiekisten, majestueuze keizerbeelden en eeuwenoude sieraden. Een fascinerende kijk op het leven van onze voorouders voor jong en oud.

 

Naast afwisselende tijdelijke tentoonstellingen zijn er lezingen, audiotours, speurtochten en kinderactiviteiten in de schoolvakanties.

 

Voor scholen binnen het primair onderwijs biedt het Rijksmuseum van Oudheden interactieve museumlessen, workshops en rondleidingen. Dit aanbod beslaat zowel de vaste collectie als de tijdelijke tentoonstellingen. Voor iedere scholier is een bezoek aan ons museum een betekenisvolle ervaring.

 

Terug in de klas hebben u en uw leerlingen genoeg stof tot napraten. Als extra hulp hierbij bieden wij ook lesbrieven en online rondleidingen aan. Zo verlengt u uw bezoek en brengt u de oudheid in uw klas.

 

Praktische informatie

·         Een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden is gratis voor schoolklassen.

·         Het Rijksmuseum van Oudheden ontvangt schoolklassen in het museum van maandag t/m vrijdag, om 9.00, 11.00, 13.00 of 15.00 uur.

·         Een museumles duurt 90 minuten, een rondleiding of workshop 75 minuten. Livestream-rondleidingen duren 60 minuten.

·         Tijdens de schoolvakanties zijn schoolbezoeken beperkt mogelijk.

 

Kijk voor ons volledige aanbod op www.rmo.nl/onderwijs

 

Vragen met betrekking tot ons aanbod voor scholen? Mail naar educatie@rmo.nl

 

Het Scheepvaartmuseum heeft verschillende tentoonstellingen voor het basisonderwijs.

Virtuele en interactieve installaties laten leerlingen zelfstandig leren en ervaren. De geschiedenis komt natuurlijk helemaal tot leven aan boord van de replica van het VOC-schip Amsterdam. De educatieve programma's van Het Scheepvaartmuseum geven de tentoonstellingen extra diepte. Ze dagen de leerlingen uit om zelf op onderzoek uit te gaan.

De leerlingen worden altijd begeleid door professionele museumdocenten. Zij zorgen ervoor dat het programma precies is afgestemd op het niveau en samenstelling van de groep. Het Scheepvaartmuseum hanteert een hoog- en laagseizoen. Het hoogseizoen loopt van 1 maart t/m 31 juli. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen in deze drukke periode worden aangepaste programma's aangeboden.