Bachvereniging voert in 2021 de Johannes-Passion uit in plaats van de Matthäus-Passion

concerto-supergrosso

Sinds de uitbraak van het coronavirus zet de Nederlandse Bachvereniging alles op alles om haar concerten door te laten gaan, op een manier die voor alle bezoekers én musici veilig en prettig is. Conform de richtlijnen van de overheid en het RIVM past het ensemble de lengte van programma’s aan, of (in het uiterste geval) programma’s zelf - zonder concessies te doen aan de artistieke kwaliteit die te allen tijde uitgangspunt is. Als gevolg hiervan voert de Nederlandse Bachvereniging in 2021 de Johannes-Passion van J.S. Bach uit, in plaats van de gebruikelijke Matthäus-Passion.

Geen Matthäus-Passion in 2021

In 2021 zou de Bachvereniging in de weken voor Pasen met 65 musici de Matthäus-Passion twaalf keer uitvoeren, waarvan vijf keer in de Goede Week in de Grote Kerk van Naarden voor 1.750 bezoekers per concert. Hoewel nog niet duidelijk is welke maatregelen in het voorjaar van 2021 zullen gelden, is de kans klein dat de normale gang van zaken hervat kan worden. Een bittere pil: Bachs Matthäus-Passion is hét icoon van de Bachvereniging en was zelfs de aanleiding voor de oprichting van het ensemble in 1921.

Waarom geen Matthäus-Passion?

Zowel de lengte van het stuk als het grote aantal musici waarmee de Bachvereniging de Matthäus uitvoert, laten zich niet rijmen met de beperkingen die deze pandemie met zich meebrengt. Een ingekorte of gemankeerde versie met minimale bezetting doet geen recht aan de wijze waarop de Bachvereniging Bachs muziek uitvoert.

Wel Johannes-Passion in 2021

Een oplossing die wel aan alle voorwaarden voldoet, is het uitvoeren van Bachs Johannes-Passion. Deze andere passie van Bach duurt iets minder dan twee uur en is dus zonder pauze te beluisteren. Met René Jacobs heeft de Bachvereniging de gedroomde gastdirigent om dit tot een onvergetelijke passie-tournee te maken. Gezien de uitzonderlijke en uitdagende omstandigheden zijn musici en medewerkers van de Bachvereniging blij dat de passietraditie met een werk van Bach in stand wordt gehouden.

Vragen?

Op onze website vindt u uitgebreide informatie over de overwegingen die tot ons besluit hebben geleid. Momenteel brengen we in overleg met de concertzalen en Grote Kerk Naarden in kaart wat deze programmawijziging voor logistieke gevolgen heeft, bovenop de consequenties die de verwachte maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus zullen hebben. Niet alleen het programma wijzigt immers, ook het stoelenplan ziet er tijdens de pandemie anders uit en we hebben te maken met (nader te bepalen) aangepaste zaalcapaciteit.

Neem voor meer informatie contact op met Eva Terpstra via eva.terpstra@bachvereniging.nl of 06-42244041.