‘Gebruik en misbruik van de Klassieke Wereld’

Week van de Klassieken
Week van de Klassiek 2020 in teken van thema ‘Controverse’
De jaarlijkse Week van de Klassieken laat jong en oud kennismaken met de fascinerende wereld van de oude Grieken en Romeinen. Dit jaar (26 maart - 5 april 2020) pakt de Week van de Klassieken uit met tal van activiteiten rond het thema ‘Controverse’, over gebruik en misbruik van de Klassieke Wereld in het heden. Zo zijn er rondleidingen, lezingen, (vertel)theater, muziek, Romeinen in actie en debatten voor leek en liefhebber in onder andere het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden), Allard Pierson (Amsterdam) en Tresoar (Leeuwarden). Het gehele programma staat op www.weekvandeklassieken.nl
 
De Grieks-Romeinse wereld is vanaf de Renaissance voor verschillende doeleinden gebruikt door kunstenaars, musea en commercie, en door politici die naar klassieke voorbeelden verwijzen in hun betoog. Die ‘receptie’ van de oudheid zegt altijd meer over de wereld en tijd waarin die plaatsvindt dan over de oudheid zelf. Dat betekent ook dat receptie van de oudheid controversieel kan zijn. Immers, welk doel is ermee gemoeid? Op welke manieren en waarvoor wordt het beeld van de oudheid door uiteenlopende partijen gebruikt, of erger nog: misbruikt? Tijdens de Week van de Klassieken wordt gekeken hoe dit in het verleden is gedaan en in het heden nog steeds gebeurt. Thema's die hierbij aan de orde komen zijn bijvoorbeeld het gebruik van denkbeelden over het antieke Sparta, eugenetica, slavernij, homoseksualiteit, en de verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Maar ook controverse binnen de context van musea en erfgoed ethiek wordt niet vergeten: welke interpretatie van de klassieke wereld presenteer je aan het publiek en hoe? In ‘Controverses’, het themaboekje van de Week van de Klassieken (Omniboek, €3,99), onderzoeken Tom Buijtendorp, Anton van Hooff en Daan Nijssen hoe dat vandaag de dag gebeurt.
 
Traditiegetrouw is de eerste avond, donderdag 26 maart, in het Rijksmuseum van Oudheden gereserveerd voor de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz, de leukste kennisquiz over de klassieke oudheid. Zo’n veertig teams strijden hier om de eeuwige roem en heffen gezamenlijk het glas. Controverse is er in Amsterdam met onder meer de micro-expositie ‘Religieuze controverse en vernieuwing van Rome tot Amsterdam’, lezingen waaronder ‘Controverse op de Acropolis: waar stond het Erechteion’ op 26 maart en rondleidingen op zaterdag- en dinsdagmiddag.
Nieuwe controversiële theorieën omtrent het Atheense Parthenon komen aan bod tijdens de National Geographic-lezingenavond op zondag 29 maart in het Rijksmuseum van Oudheden. Daar slaat in het slotweekend (4-5 april) van de Week van de Klassieken een legioen Romeinse soldaten een tentenkamp op.
Bij Tresoar in Leeuwarden zijn er diverse lezingen, onder meer op 30 maart. Dan spreekt Gerard Boter over ‘De Stoa: een controversiële filosofie’.
In Groningen omvat het programma naast lezingen een stadswandeling ‘Latijn op straat’ (28 maart), toneel (1 april) en een interview met Fik Meijer over controverses rond Romeinse kunstjagers en hun navolgers in zijn recent verschenen boek ‘Schoonheid voor het oprapen’. Meer informatie over deze en vele andere programmaonderdelen van de Week van de Klassieken staat op www.weekvandeklassieken.nl
 
Week van de Klassieken, 26 maart t/m 5 april 2020
Twitter @WeekKlassieken
Facebook Week van de Klassieken
 
De Week van de Klassieken wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, Tresoar, het Allard Pierson, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Klassiek Verbond en Addisco Onderwijs. De Week wordt mede mogelijk gemaakt door Labrys Reizen, Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep en Uitgeverij Ambo | Anthos, Omniboek. Mediapartner is National Geographic Historia.
De Week komt tot stand dankzij bijdragen van Uitgeverij Hermaion, Lampas, de Vereniging Classici Nederland, Vereniging Vrienden van het Gymnasium, Hereditas Nexus e.a.